Купити будиночок у селі: від 2000 доларів під Корсунем до 50 000+ у Закарпатті

Фото: ФБ Купити будинок у селі

Цю зиму українські енергетики вже називають у перспективі важкою. І хоча у міністерствах впевнені, що запас міцності у нас є, пам’ятаючи блекаути кінця 2022 року, громадяни знову підшукують будинки у сільській місцевості – хтось на зиму, а хтось і для постійного проживання. Пічне опалення, дрова в найближчому лісі, вода з колодязя і краєвид за вікном можуть скрасити дні в очікуванні весни.

Втім, романтика залишається на другому плані, якщо в першу чергу потрібен дах над головою, на другому місці стоять зручності (світло, газ, водопровід), ну а далі інші складові комфортного життя. KP.UA дізнавалася, які нині ціни на житло за межами мегаполісів.

“Що далі в ліс”, то дешевше

Насамперед нас цікавило бюджетне житло, триповерхові хоромини та кілька гектар городу – тема окремої розмови.

У середньому, в центральній частині країни і навіть відносній близькості від великих міст нерухомість для постійного життя знайти можна. Нехай навіть за умов проживання, наближених до спартанських. Ціна стартує від 2000 доларів. Наприклад – у селі Корнилівка (11 км від Корсуня, Черкаська область) за такі гроші продається ще міцний цегляний будинок.

Бюджетний варіант – село Корнилівка (11 км від Корсуня) ще міцний цегляний будинок продається лише за 2000 доларів. Фото: ФБ Купити будинок у селі

Таких у країні пропонують чимало. І тут працює правило “Що далі в ліс” (поле, степ), то дешевше. Але, налаштовуючись на покупку, потрібно бути готовим вкласти, щонайменше, стільки ж у ремонт.

Наступна цінова сходинка – 5000 доларів. Тут уже, крім стін, можна розраховувати на деякі блага цивілізації. Туалет найчастіше у дворі, але світло зазвичай до такого житла підведено, і свердловина майже напевно десь неподалік викопана. Та й віддаленість від магазинів, пошти, лікарні буде значно меншою. Нам сподобався будиночок навіть не в селі, а в містечку Шпола (Черкаська область). Викладай 5000 доларів – заселяйся та живи!

У місті Шпола (Черкаська область) можна знайти будинок з основними зручностями за 5000 доларів. Фото: ФБ Купити будинок у селі

Чим платити оренду – краще купити своє

Втім, бюджетного сільського житла поступово дедалі менше. І воно стабільно дорожчає. З минулого року зростання цін мало не в половину (більш ніж на 40%) – первинної, вторинної, багатоповерхової та приватної нерухомості. Рієлтори пояснюють це просто – є попит. Особливо це видно на будинках і квартирах у західних та центральних районах України.

– Дешевих будинків – так, щоб можна було заїхати та жити, не замислюючись про проведення газу, води чи електрики, – практично немає. Найдоступніше, що вдалося знайти, – це будинок на Вінниччині за $6500, але там треба вести газ з вулиці та бурити свердловину, щоб не бігати з відрами до колодязя, та й споруда стара, – розповіла Лілія Курій, яка нещодавно купила собі скромне житло у селі. Оплачувати орендовану квартиру в столиці їй уже не по кишені – лише комунальні платежі доходять до 3000 гривень у холодну пору року. Лілія вважає, що краще вигрібти все із заначок, залізти в борги і вкласти гроші в утеплення та оснащення нового (нехай і не найкомфортнішого та логістично незручного), але свого житла.

– Все оформлення документів лягло на нас, покупців, але ми не в претензії, благо документи на дім та землю в порядку. Зиму пережити тут можна – є пічне опалення. Звичайно, хотілося знайти будинок раніше, влітку або на початку осені, але не виходило. Ми переглянули десятки будівель у різних регіонах, переважно ціна починалася з урахуванням наших вимог від 8-10 тисяч доларів і вище, – каже співрозмовниця. – У Києві та під Києвом будинки коштують від $120 тисяч і дорожче.

У селі Михайлівка (Обухівський район), розташованому за 115 км від Києва, житло із землею можна знайти всього за 3500 доларів. Фото: ФБ Купити будинок у селі

На Запарпатті дорого, як у Києві

Найдорожчі приватні будинки виявилися у Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. На продаж виставлені гідні екземпляри, ціни починаються від $20 000 і вище. Є тільки побудовані будинки під чистове оздоблення – їх вартість йде за $50 тисяч, але так там і будинки відповідні.

– Західні області зараз – це символ спокою через віддаленість від зони бойових дій, хоча є ризик ракетного обстрілу, але все одно тут люди почуваються більш захищеними. Поруч кордон із державами Євросоюзу, так що будь-яка купівля нерухомості тут – це гарне вкладення, – каже столичний рієлтор Катерина Лугова. – Порівняно з минулим роком ринок нерухомості взагалі ожив, показує 30-відсоткове зростання. При цьому інтерес покупців трохи змістився з «первинки» на «вторинку» та приватний сектор.

Рієлтори наголошують, що все частіше в умовах придбання квартир чи будинків фігурує слово «укриття». У цьому плані приватні будинки із підвалами дають фору багатоповерхівкам, кажуть фахівці ринку.

– Умовні передмістя потроху забирають покупців у міст. Приблизно така ж ситуація була наприкінці 2014 – 2015 років. У результаті ціни на нерухомість у Закарпатській області зросли більше ніж удвічі, в Ужгороді – більше ніж наполовину, а ось у Чернігові та області зростання практично немає. Покупці одразу кажуть: надто близько кордон із РФ, це «мінус», – додає Лугова.

Портали з продажу нерухомості повідомляють, що мінімальна вартість будинку в Україні – 375 тис. грн ($9300), а максимальна – 78,4 млн грн ($1,9 млн). Знайти вартість квадратного метра нижче за $270 нам не вдалося в жодній з областей.

За даними порталу DIM.RIA, попит на приватні будинки з початку 2023-го зріс на 43%. Від 10 000 грн за кв. метр приватної забудови просять на Київщині, проте найдорожчі будинки, як ми вже сказали, – у західних областях. Там ціна «квадрата» може сягати 41 000 грн (Закарпаття).

Найбільш популярними містами та регіонами для покупки житла рієлтори називають Дніпро, Вінницю та Кропивницький – тут можна знайти будинки у середньому ціновому сегменті. Оскільки ці регіони прийняли кілька хвиль внутрішніх переселенців, саме тут на продаж виставляють недороге приватне житло, що вимагає вкладень.

Чим ближче нерухомість до кордону Євросоюзу, тим вищим стає її цінник Фото: скрін xata.if.ua (Івано-Франківськ)

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *