Генератори, СЕС та планування дня: як енергетичні експерти переживають блекаут

Фото: ek.ua (ілюстративне)

Редакція Коротко про вирішила поставити дуже практичне питання популярним експертам, які час від часу коментують проблеми енергетики та економіки: як особисто вони живуть в умовах блекаутів ?

Головне – генератор та запас палива

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що буде не зовсім релевантним прикладом, оскільки мешкає у приватному будинку. Проте погодився розповісти Коротко про, як підготувався до життя з відключеннями електрики.

– У мене є генератор, але зараз, коли відключення почастішали, вмикаємо його, коли точно необхідно. Якщо можна почекати – чекаємо, бензин шкода, – каже експерт. – У мене є запас води у баку на 200 літрів. Це потрібно, оскільки, коли немає світла, насос на воду не працює. Для інтернету є маленький акумулятор, вистачає приблизно на 8-10 годин. Є всяких ліхтариків штук вісім, хороших. Ось так і живемо. Ще я маю чавунну піч-камін, на якій можна готувати їжу, але це вже зовсім на «чорний день» без світла.

До запасів економіста Владислава Банкова входять генератор 2,5 кВт та 110-амперний 12-вольтовий акумулятор із кіловатним інвертором.

– Особливої ​​можливості докупити більш оптимальний комплект обладнання немає, оскільки ціни через ажіотаж просто злетіли, – розповідає економіст. – Сподіваюся, що здоровий глузд все ж таки переможе, і мито та податки на обладнання, необхідне для децентралізованої генерації, все ж таки скасують.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко погоджується: найголовніше на сьогодні – мати хороший генератор і запас палива. Сьогодні вже багато хто купив генератори, їх вибір просто величезний.

– Генератор я поставив ще 2007 року, коли тільки будував будинок, – розповідає експерт. – Він у мене настільки потужний, що я міг би і сусідам продавати електроенергію. Але їм не треба – у них також усе є. Коли немає світла, у моєму будинку все працює без проблем, включаючи електродуховку. Також є стабілізатори, щоб не стрибала напруга, автоматична газова колонка і додатковий акумулятор, тому колонка працює і без електрики.

Експерт з енергоефективності Ігор Черкашин каже, що ще 2014 року зрозумів: треба прагнути максимальної автономності.

– У 2015 році ми переїхали, і на новому місці з’явилася можливість встановити гібридну СЕС (гібридна сонячна електростанція – комбінація мережної та автономної сонячних електростанцій. – Авт.). Так і живемо. У зимовий період ще резервний генератор допомагає, – розповів експерт у розмові з Коротко про.

У приватному будинку можна встановити гібридну сонячну електростанцію. Фото: ecoenergie.com.ua (ілюстративне)

“Не дуже зручно, але жити можна”

«І знову 6 годин без світла, – написав 24 червня директор програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін на своїй сторінці у фейсбуці. – З маленькою дитиною на 20-му поверсі особливо відчувається. Але пристосовуємось».

Способи «пристосування» експерт перерахував за пунктами та закликав підписників ділитися, хто як підготувався до блекаутів.

  • Вдома з’явився інвертор із акумулятором на 2 кВт. Стерилізатор, чайник, фен, праска працюють нормально.
  • Свічки залишились ще з минулого року. Потреби немає.
  • Є туристична піч на газі. Але ще не скористалися.
  • З’явився набір сухих супів, які достатньо залити окропом. Але теж поки що лежать без потреби.
  • З’явилося безліч світильників на акумуляторах. Світла дають достатньо.
  • З’явилося джерело безперебійного живлення на роутері. Але через 3 години відключення світла вмирав комутатор у провайдера.
  • Провайдеру довелося провести оптиковолокно. Інтернет є тепер за тривалих відключень світла!
  • Бойлер тримає гарячу воду досить довго, точно понад 6 годин. Жити можна.
  • Дякуємо сусідам та керуючій компанії. На один із ліфтів минулого року поставили генератор. 20-й поверх не є проблемою.
  • Завдяки іншому генератору взимку працює котельня, є тепло. Із насосами є і вода.
  • «Хоча не дуже зручно, але жити можна, впораємося, – підсумував експерт. – У деяких друзів набір ще більший: на балконі поставили генератор, ставлять собі старлінки для зв’язку, у тому числі на авто, а хтось живе за містом, ставлять сонячні батареї».

    Коворкінг, торгові центри та розпорядок дня

    Звичайно, у багатоповерховому будинку відключення світла є набагато більшою проблемою, ніж у приватному. Але, каже Олександр Охріменко, жителі багатоповерхівок знайшли вихід у тому, щоб ходити працювати у коворкінг чи навіть просто до найближчого торгового центру. Та й у неробочий час влітку відключення світла не так критично – можна і погуляти довше. Взимку буде важче: довго не погуляєш, ще й опалення в будинку може не бути.

    Голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко каже, що сьогодні його основна стратегія – чітко планувати свій день, зважаючи на графіки відключення світла.

    – Зараз графіки більш-менш дотримуються, хоч і з поправками на 5-10 хвилин, – зазначив Олег Попенко у розмові з Коротко про. – Якщо я знаю, що електрики не буде з 8:00, то встаю раніше, щоб встигнути зробити всі ранкові справи та поснідати. Відключення в середині дня мене турбують менше, бо я чи на роботі, чи на зустрічах. Увечері – знов-таки планування. Якщо електрики не буде, наприклад, у період з восьмої до десятої вечора, планую прогулянку. Я живу в багатоквартирному будинку, тож генератор не купував. Думаю купити зарядну станцію, але поки що це лише плани. У мене немає необхідності постійно бути з електрикою і на зв’язку, тому поки що мій вибір – просто планувати свій день.

     

    Источник: kp.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *