СУЧАСНА ГРА У КОНКУРЕНЦІЮ: ЧЕСНІ МЕТОДИ НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ

Розгортання скандальної історії, пов’язаної з провідною охоронною компанією SHERIFF, почалося з виходу замовної статті у лютому 2024 року, яка містила обвинувачення у порушеннях у наданні послуг охорони. Звинувачення цієї статті, яка базувалася на “розслідуванні” від ГО “Національна Когорта”, породило хвилю депутатських запитів та навіть кримінальне провадження. Але чи є всі ці кроки результатом реальних порушень, чи це лише частина витонченої стратегії?

У 2023 році SHERIFF, провідна компанія у сфері охорони, приєдналася до конкурентних торгів за надання послуг охорони для державного підприємства через систему Prozorro. 23 жовтня того ж року, підприємство “ШЕРИФ-ЗАХИСТ”, яке є частиною цього холдингу, здобуло перемогу на тендерних торгах. Отримати доступ до інформації про те, з ким співпрацювало державне підприємство через Prozorro, є вельми складно. Однак у нас є копія договору, підписаного на початку 2023 року між Регіональним представництвом ДП та ТОВ “ВЕНБЕСТ-Охорона”. Цей документ – лише один із численних контрактів, що укладені по всій Україні.

СУЧАСНА ГРА У КОНКУРЕНЦІЮ: ЧЕСНІ МЕТОДИ НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ

За інформацією, що нам відома, “ВЕНБЕСТ-Охорона”, яка належить Георгію Тупчію, активно проводить агресивну кампанію проти SHERIFF з метою витіснення їх з ринку охоронних послуг та створення монополії.

Засновниками “ВЕНБЕСТ-Охорона” є компанія “ВЕНБЕСТ СЕКЬЮРІТІ ЛІМІТЕД“, зареєстрована на Кіпрі, та ТОВ, також створене кіпріотами. У 2015 році Тупчій стверджував, що ВЕНБЕСТ СЕКЬЮРІТІ є їхньою фірмою, а переоформлення зв’язане з інвестиціями від інших організацій. Ще сумнівності додає той факт, що директором кіпрської фірми є JF NOMINEE SERVICES LIMITED, секретарем JF SECRETARIAL SERVICES LIMITED. Трошки глибші дослідження і ми дізнаємося, що в керівництві цих фірм є Нектарій Ставрініду та Йосип Франгос. А цих людей пов’язує не що-небудь, а в кіпрських фірмах, які входять у бізнес-групу Валерія Писаренка, нікого іншого як одного з близьких поплічників екс заступника голови адміністрації президента януковича.

Крім того, співробітники фірми “Явір-2000”, друзі та колеги Тупчія, долучилися до неконкурентних дій проти SHERIFF. “Явір-2000” використовує обладнання фірми Hikvision, яке працює на російському програмному забезпеченні TRASSIR. Полтавська міська рада планує замінити це обладнання через його потенційну небезпеку. Але наразі, на третій рік війни, місцеві жителі «охороняються» за допомогою російсько-китайської техніки.

Хронологія подій, що відбулися:

28 лютого 2024 року в жовтій пресі з’явилася замовна стаття, яка містила звинувачення SHERIFF у порушеннях у наданні послуг охорони за тендером, виграним у Державного підприємства. Розслідування, яке лягло в основу цієї статті, проводила Громадська організація “Національна Когорта”, реєстрована на тій же адресі, що і фірми громадянина України Владика Сергія Вікторовича. Цей підприємець є власником декількох фірм у Хмельницькій області, зокрема ТОВ “Служба безпеки бізнесу” та “Приватне бюро розслідувань”. До того, як він став бізнесменом, Владико працював заступником начальника відділу ГУНП України в Хмельницькій області, звідки звільнився в 2018 році. За цікавим співпадінням, з’являється ще одна охоронна компанія.

Копіюючи майже повністю текст цієї статті, народний депутат України Микола Галушко член комітету з питань правоохоронної діяльності (також в минулому міліціянт) направив десятки депутатських запитів до правоохоронних органів у різних областях України. За дивним збігом обставин, охорона компанія «Галід» із Броварів, якою, до того як стати Народним депутатом, володів Галушко М., у 2023 році була чи то продана, чи то, об’єдналася з охоронною компанією «Венбест». Маємо прямий «конфлікт інтересів» депутата і сюзерена.

29 лютого 2024 року Бюро економічної безпеки України розпочало кримінальне провадження (№42024260000000034) щодо Приватного підприємства “ШЕРИФ-ЗАХИСТ” на підставі інформації зі статті та депутатських запитів Галушка М.

Далі стартувала рекламна кампанія (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)  по просуванню статті через мережу інтернету та публікації на замовних ресурсах Facebook, за підтримки групи ботів-коментаторів.

5 березня 2024 року з’явилася ще одна стаття, де звинувачували засновника холдингу Дмитра Стрижова та членів його родини. Ця стаття була видалена, а інформація в ній спростована.

10 квітня 2024 року БЕБ здійснило обшуки у Чернівцях та розпочало справи в Теруправлінні Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому, Територіальному управлінні БЕБ України у м. Києві, Печерському управлінні поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві.

11 квітня 2024 року отримано інформацію від джерел з правоохоронних органів, що організатором замовлення на перевірку виконання тендерних зобов’язань може бути особа на прізвище Тупчій.

Ці події свідчать про зв’язок між замовною статтею, запитами депутата та відкриттям кримінальних проваджень, а також про можливий тиск на правоохоронні органи. Подібна активність, що охоплює різні області та виявляється у великій кількості відкритих справ, можна розцінити як стратегічне розосередження справ з метою перенавантаження правоохоронних органів та затягування початку розслідування. Ця добре відома схема ще з 90-х років, що передбачає створення гучних прецедентів, відкриття кримінальних справ і їхнє масштабне поширення. Чим більше справ відкрито, тим довше процес їхнього розгляду. Протягом цього часу можна подальше маніпулювати інформацією, щоб створити негативний імідж для обвинувачених. Таким чином, замість чесної ринкової конкуренції, ми спостерігаємо вибіркове використання правоохоронних органів з метою видалення конкурентів і створення штучної монополії.

SHERIFF, у свою чергу, заявляє про готовність надати всю необхідну інформацію для проведення розслідування, підтверджуючи свою невинність у всіх інкримінованих справах.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *