Відомий німецький журналіст, який розхвалював Путіна, отримав 600 тис. євро від олігарха, пов’язаного з Кремлем – розслідування

Журналіст і телеведучий Юберт Зайпель, який довгий час вважався одним із провідних німецьких незалежних експертів по Росії, отримав не менше 600 000 євро від компаній, пов’язаних з олігархом Олексієм Мордашовим. Це російський сталеливарний і банківський магнат, який потрапив під західні санкції за тісні зв’язки з Кремлем.

Відео дня

Мордашов відомий як представник “путінської еліти”. Згідно із джерелами ЗМІ, він входив до обраної групи бізнес-лідерів, які зібралися в Кремлі 24 лютого 2022 через декілька годин після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Про те, що компанії Мордашова перерахували Зайпелю великі суми грошей, повідомив проєкт Cyprus Confidential Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) та німецької газети Paper Trail Media. Автори поділилися матеріалами зі своїми партнерами з репортажів, зокрема The Guardian.

Виявилося, що письменник, якого багато хто критикував за симпатії до російського диктатора Володимира Путіна, отримав щонайменше 600 000 євро у вигляді нерозкритих офшорних платежів.

Розслідувачі заявили, що ці гроші повинні були підтримати роботу журналіста над двома німецькомовними книгами: “Путін: логіка влади” (2015) та “Влада Путіна: чому Європі потрібна Росія” (2021). Обидві вийшли після біографічних фільмів, знятих Зайпелем, і є компліментарними до президента РФ.

Зайпель – один із небагатьох журналістів у світі, який мав прямий і регулярний контакт із російським лідером. За його власним зізнанням, він зустрічався з главою Кремля “майже 100 разів”.

Після публікації розслідування письменник із ФРН визнав, що справді отримував гроші з рахунків, пов’язаних з олігархом Мордашовим. Суму чоловік коментувати не став.

Він стверджує, що ці гроші – це “підтримка виключно книжкових проєктів”, а він нібито залишався неупередженим. “Я завжди встановлював чіткі юридичні кордони, які гарантували мою незалежність”, – запевнив Зайпель.

Видавець Зайпеля – компанія Hoffmann und Campe – заявив, що нічого не знав про виплати. “Якщо це підтвердиться, ми залишаємо за собою право вжити подальших дій щодо книг, контракти на які були укладені керівництвом у 2013 і 2016 роках відповідно на основі телевізійного документального фільму”, – сказав представник фірми журналістам.

Телекомпанія NDR (де вийшли кінострічки німецького журналіста про Путіна) також заявила, що не знала про спонсорську угоду. Там стверджують, що поставилися до звинувачень “дуже серйозно” і заблокували доступ до фільмів Зайпеля до подальшого повідомлення.

“Пан Зайпель повинен був проінформувати [NDR] про можливий конфлікт інтересів, наприклад, про платіж”, – наголосила компанія.

Як писав OBOZ.UA, нещодавно журнал The Economist випустив обкладинку з очікуваними трендами 2024 року. Головними темами стали війна в Україні й вибори у США.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

13

0

13

0

0

0

3

1Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *